Hoogsensitief of hoogstimulatief?
Gelukkig wordt er steeds meer bekend over hoogsensitiviteit. Een nog niet zo bekende aanvulling hierop is de term hoogstimulatief. Zelf schaar ik mezelf en mijn dochter onder de noemer hoogstimulatief. Mensen die hoogstimulatief zijn hebben een flinke uitdaging in hun leven. Want waar ze vanuit het sensitieve karakter erg gevoelig zijn voor prikkels en emoties, zijn ze ook sensatie zoekend en altijd op zoek naar nieuwe prikkels.
Hoogsensitieve mensen zijn vaak rustige mensen. Hoogstimulatieve mensen zijn echter juist vaak erg druk en aanwezig, waardoor het sensitieve karakter niet direct opvalt en daarom niet direct wordt herkend.
Als ik naar mezelf kijk is het als volwassen persoon dagelijks al een uitdaging om telkens weer balans te vinden in “niet te veel prikkels” en “de uitdaging blijven houden”. Waar ik dol ben op leuke dingen doen, maakt het ook dat dit me snel uitput. Een balans tussen rust en leuke dingen is dus van het grootste belang én daarmee ook meteen de grootste uitdaging.
Bij onze dochter, die ook sterk hoogstimulatief is, is het belangrijk dat we per dag de balans weer opzoeken. Ze is zo ontzettend nieuwsgierig, wil alles onderzoeken en speelt het liefst elke dag met een vriendje of vriendinnetje. Wij als ouder zijn dan ook verantwoordelijk om haar te begeleiden in het vinden van de juiste balans. En dat betekent ook soms “nee” zeggen. En tuurlijk gaat dit bij ons ook weleens mis, vaak zelf, en dan eindigt dit in een flinke ontploffing! En als je zo klein bent, heb je niet zozeer emoties, je wordt je emotie! Om haar te begeleiden in dit leerproces praten we spelenderwijs met haar: wat voel je en waar voel je het? Als het te druk in haar hoofd wordt, omschrijft ze het als “pijn in haar hersenen”.
Ik ben zelf een groot voorstander van een aantal kinderboekjes waarin de hoofdpersoon leert omgaan met zijn gevoelens. Een ideaal boek voor temperamentvolle kinderen is bijvoorbeeld Draakje Vurig van Josina Intrabartolo! Dit Draakje is net zo vurig als onze dochter kan zijn. Laatst vergelijk ze zichtzelf met het Draakje “ik was net zo Vurig als Draakje, hè mama”. Nu gebruiken we Draakje Vurig om uit te leggen en te bespreken wat er in haar lijfje gebeurd als het haar te veel wordt!
Opgroeien betekent voor ieder kind “vallen en opstaan”, dat is het mooie van opgroeien. En als je als ouder je kind begrijpt, de handleiding van je kind hebt gelezen én daarmee de juiste begeleiding kan bieden, wordt opgroeien voor je kindje en voor jou een feestje! Daar ben ik van overtuigd!
Heb je het vermoeden dat je kindje hoogsensitief of hoogstimulatief is? En ben je op zoek naar handvatten? Je kan vrijblijvend contact met mij opnem en om te bepalen wat ik voor je kan betekenen.